Hobbies del I

Hej på er! Tänkte dela med mig av vad jag brukar ägna mig åt på fritiden.

När jag satt och pratade med en kompis för ett tag sen så frågade hon mig vad jag hade för hobbys och jag började rabbla ur mig saker och hon blev förvånad. Varför? Undrade jag. Det visar sig enligt henne att jag har många ”hobbys”. Så då tänkte
jag att det här kan jag blogga om för att kanske insperera er med lite fritidssyslor när man bara är hemma och tråkar. När jag satt och filade på det här inlägget så insåg jag snabbt att det kommer bli långt, så det här inlägget kommer i flera
delar.

Jag lär mig Nederländska.
Jag har alltid tyckt det är fashinerande med språk och alltid velat lära mig fler språk, men det finns ju så många språk så vilket väljer man? Jag älskar Amsterdam,
staden och människorna är så underbara och drömmen är att få flytta ner dit. Så varför inte lära sig språket tänkte jag?

Sagt och gjort laddade jag ner appen Duolingo  Haft den i över ett år nu och jag älskar appen!
Två nackdelar dock, ena är att de nu har uppdaterat appen så om man nu gör fel så förlorar man ett liv av fem och kommer man ner till noll så måste man vänta innan man kan fortsätta, riktigt dåligt.
Det andra är att den är på engelska. Hade underlättat om det var på svenska, inte för att jag är dålig på engelska men det hade underlättat p.g.a. att den nederländska grammatiken är lik den svenska.

Har sett andra appar som har svenska men tyvärr är de flesta sådana man måste betala per månad och det är jag tyvärr för snål med just nu. Hade varit värt det om jag använde den dagligen men det gör jag ju inte.
 

bild på en kyrka i amsterdam av sebastian thorell

 

bild på ett cafe i en gränd i amsterdam av sebastian thorell

 
bild på en kanal i amsterdam när en båt åkerförbi av sebastian thorell

 

För att hjälpa mig extra så har jag hittat intressanta holländska personer att följa på Instagram så att jag lite då och då försöker läsa vad de skrivit, samt att jag följer olika nederländska kanaler på youtube.

En annan grej som jag gör för att träna på språket är att läsa nederländska dagstidningar, rubrikerna är ofta rätt så lättlästa.

 
Växter. 
Inte så förvånade antar jag eftersom det är en grej jag bloggar om.

Det har blivit ett stort och växande intresse det här året. Det är både roligt och lägenheten känns mycket mysigare med massa växter. Det bästa är att ta sticklingar, att se sin lilla växt växa och bli stor.
Har dock ett problem, börjar få ont om utrymme för alla växter och behöver snarast inköpa hyllor m.m. för att få plats med alla växter jag vill ha.

Det roligaste har varit att plantera avokado och citron,
klicka för att komma till de inläggen.
Det som gjorde att jag helt plötsligt blev intresserad av växter var när vi flyttade till vår nuvarande lägenhet. För då fick vi en tomt och var ju tvungna att ta hand om den. Vi hade turen att personerna som bodde där innan älskade att hålla på i
trädgården så trädgården var full av spännande och fina växter. 
 

i bild syns en bok som gjorts om till kruka och två pumpor på enn soffbord av sebastian thorell

 

i bild syns en avokado planta i en tyg kruka berdvid en guld trana stayette av sebastian throell

 

i bild syns tvår stycken skott från citron som är planterade i ett glas av sebastian thorell

(null)


Men växter är väl ingen hobby? Joho du. Det är det. Det tar tid att ta hand om sina växter, iallfall om man har många och vill man att de ska må så bra som möjligt måste man veta hur just den växten vill ha det. Jag har tagit mig tid att lära
mig om mina växter jag har hemma. Vad de heter, hur mycket vatten och ljus/skugga de behöver. Hur man planterar om och hur man tar sticklingar osv. Finns massa att lära sig om man nu vill och det vill ju jag.

Hur lär man sig om växter då, jo jag följer folk på Instagram som skriver om växter. Sen så har jag börjat läsa massa tidningar och hittat en del om växter och trädgård.

 
Jag skriver en bok.
En kväll när jag skulle sova så börjar tankarna flyga iväg som de brukar göra och en natt så kom jag på en liten historia som jag sedan forstatte att fundera lite på. Nu har historien vuxit och jag har valt att få ner den på papper (läs: dator), men
inte för att jag har mål att bli författare utan för det är en rolig grej. Det har gått och blivit en ganska stor invecklad historia och det är så roligt att tänka att allt det här har jag kommit på!

Har ändå kommit upp till 22.582 ord! Det är är ju faktiskt en hel del! Har lagt boken lite på is men nu när jag kollade igenom den så blev jag sugen att skriva lite mer.
Till det här har jag väl inga direkta tips. Använder mig av Pages från Apple och den fungerar alldeles utmärkt. Thom berättade faktiskt ett tips för mig som jag använder mig utav, det är att när jag skrev så kunde jag fastna och inte komma vidare.
Då sa Thom att det är ju bara att hoppa över det så länge och komma tillbaka när jag har kommit på något. Väldigt bra idé! För då slipper man sitta fast och kommer alltid framåt i boken.
Det var allt den här gången, blev bara tre tips men blev så mycket text och nu måste jag fortsätta att jobba!

Puss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s